Oldalak

2015. augusztus 3., hétfő

Halászlé(K)

 Nagyon szeretem a halászlét. Legnagyobb élményeim Gönyű és Dunakömlőd halászcsárdái. Talán nem véletlenül. Apám nyaralófalujában a Rácz Ponty csárdában is készült halászlé. Soha nem voltam vele megbékülve. Úgy éreztem egy zsíros paprikás lébe belefőzték a halat. A szomszédok dicsérték, nem értettek. Aztán egyszer csak finom lett a halászlé, aztán ismét. Kiderült új szakácsuk van. Akkor tán mégsem bennem volt a hiba. Ill. bennem, mert a fentiekhez viszonyítottam.

Aztán belefutottunk a rózsaszín vagy inkább fehér halászlébe, egy balatoni kifőzdében. (Igaz is, Balatonszemesen, ősszel, kizárólag ősszel a Halálomban is ettünk jó halászlét, a nyári valahogy íztelenre sikerült. Akkor most a nyárral van a gond, vagy valami mással a Balatonnál?) Megmondom őszintén, nagyon rákészültem, mikor megláttam megfordult a gyomrom. Nem tudtam rávenni magam, hogy megegyem. Hogy mernek felszolgálni ilyen ételt halászlé néven? Pedig imádom a halászlét és nagyon-nagyon vágytam rá! Amúgy a helyette kért babgulyás finom volt, kedvesek, olcsók. (lásd lentebb!) Csak már belekerült a légy a levesbe....

Utánanéztem, milyen is a balatoni halászlé? Mégiscsak igazam volt. A  paprika...


"....Mikor a halszeletek és ha van ikra vagy tej, a lébe kerültek, vízzel felöntjük, sózzuk és beletesszük az őrölt pirospaprika felét. A paprika minősége meghatározó! Ha lehet, biztos forrásból, háznál vásárolt paprikát használjunk, édeset és csípőset ízlés szerint keverve. Ettől kezdve lassú tűzön hagyjuk főni az ételt, időnként óvatosan rázogatva, pontosabban forgatva a bográcsot (vagy fazekat), vigyázva, hogy a felszínen úszó paprika nehogy rásüljön az edény falára, mert akkor keserű lesz. A halszeletek hamar elkészülnek, inkább az igényel folyamatos figyelmet, nehogy túlfőjenek. Befejezés előtt néhány perccel tegyük bele a paprika másik felét, ez adja majd a végső ízt és színt. Ha már nehéz, ragadós párák szállonganak a légben, készre jelenthetjük a halászlét. "
forrás 

Kolléganőm hívta fel figyelmemet  Köveskál híres éttermére. Elmentünk, megnéztük. Az étlapot is megnéztük....Vasárnap lévén autók  a parkolóban, s autók tízesével jöttek fel az étteremhez. Népszerű. Vagy azért ennek is vannak árnyoldalai? A környezete egyébként nagyon stílusos, már  a külső és belső megjelenés.

 Lehet, hogy valamikor már a mennyiség a minőség rovására megy, különösen nyáron a Balaton partján? Vagy mi jártunk rossz helyeken?

2 megjegyzés:

  1. Nehany eve kezdett arulni az egyik uzlet edes vizi pontyot karacsony kozeledten.Mindent eloiras szerint csinaltam, nekem megsem izlett..valami hianyzott belole, pontosan talan a hal ize...a ferjem azert boldogan ette, csak en nem:(

    VálaszTörlés
  2. Nekem is az egyik legkedvencebb ételem a halászlé... a bajai, mert hát én ezen nőttem fel, ezt tanultam meg, ez ivódott belém. Imádom saját kezűleg gyúrni hozzá a tésztát. A halászlé után a patkó alakú pontyderekat rántva... nyamm.
    Nagyon finom halászlevet és más halételeket Baján (hol máshol?) ettünk. A Petőfi-szigeten, a Sugovica partján van egy étterem, az a neve, hogy Véndió. Ha arra jártok, ki ne hagyjátok! Nem csak halételeik vannak.

    Köveskállal az a baj, hogy... nem részletezem. A Kővirággal az a baj, hogy.... ezt sem részletezem, de van véleményem róla. Mi a terepfutó verseny után Köveskálon a Miakő-ben kajáltunk. Jó választás volt, ha hazamegyek, mangalicát fogok ott enni, de a pisztrángjuk is finom :) majd egyszer írok egy bejegyzést...

    VálaszTörlés