Oldalak

2013. május 15., szerda

Kerti ügy(etlen)ek

Régen írtam a kertről.

Szóval: először volt a palántanevelés. Elültettem tojástartó és PETpalack  melegházba. Ami kikelt, mert kevés, az nem akart fejlődni, sehogy sem. Kivétel tán a padlizsán. Aztán párat szétültettem tejfölös pohárba, na ezek álltak hetekig. Nem is értettem mi van? Nem nőttek, nem pusztultak el, voltak. Közben megjött a napsütés, meleg is. (Zárójelben, sokszor nem vagyok otthon, akkor hogy fáztak esetleg meg, miként voltak locsolva, ez ugyebár nem tudható. Ha rákérdeztem, természetesen minden rendben volt.... Nos, egy hete tán, fejlődésnek indultak.

A kertben: szóval akkor inkább a pozitívumokat írom. Van eper, némi fűkaszálék takarásban, közte fokhagyma. Borsó alig akar kikelni, ha kikelt fejlődni. A fene sem érti. Viszont kelt retek, keleget a sárgarépa, kukorica (Ágnes-Edit féle is), a vásárolt paradicsompalánták sárgulnak. Miért? Ki tudja ? Na és a bab, a karós bab, pedig alig volt pár magunk, szépen kikelt, az a pár mag, és fejlődik, még karót is tettünk mellé!

Az áttelelő saláta nagyon szépen fejesedik, sóska éli világát a metélő petrezselyemmel együtt. (Igaz, ismét rágás alatt van, be is szórtam fahamuval, az ősszel is az űzte el a rágóit. Remélem tartja még a jó szokását.)

S a fűszerkertbe is vásárolt palánták kerültek (a ki nem keltek helyett, mikor már elegem lett a várakozásból, s milyen jól tettem). Ők köszönik jól érzik magukat! győzöm a gyomokat szedni közülük. Ide vetettem még körömvirágot, büdöskét, ezek még kibújás előtt-alatt vannak. Viszont a tavalyi fűazernövények bedurrantak, nőnek, terebélyesednek. Végre valami,ami örömteli eredmény.

S végül a levendulák: a tavalyiak tényleg kezdik magukat összeszedni, bár nem terebélyesek, de tele vannak bimbóval, s kaptak palánta társakat. Hazai nevelés, vásárlás, megeredtek az új helyükön.

Folyt. és fotók következnek: majd. Folyt. a virágügyekről, fotók, amiket majd sikerül fényképeznem.

S már oly rég óta akartam írni ezekről, csak valahogy nem sikerült. Ki érti ezt?

S mi van a gyümölcsfákkal? Ebben a fura tavaszban elmaradt a permetezés, sok gyümölcs lenne, de az ágvégek betegek, holnap viszek mintát a növénypatikába. (Körte, barackok). S a fű nő, csak nő, és még mindig nő. Nem voltam itt egy hétig az elutazás miatt, nem tett jót a kertnek....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése