Oldalak

2012. november 4., vasárnap

Emlékezések

Az ember ül az autóban, s nosztalgiázik. A régi házakról. A régi helyére felépülő falu legnagyobb házáról, de nekem hideg, rideg, idegen. Semmi közöm hozzá. Bezárta a gyermekkorom, elválasztott egy kedves időtől, s már új kezdődött.

 Aztán tovább egy másik faluba. A két falu közti utat fotózom az autóból, s mesélek. Mesélek a gyermekkoromról, a falvak közti időrekord felállításáról- biciklivel.
 
Majd a láthatóan  sivár útról, ami mellől kivágták a fákat, a határt összeszántották így kívánta a tsz földművelése. Nosztalgia, kicsi földek, családok földjei, parcellák, emlékek. Nem számít!

S máris felbukkan a falu utolsó utcája. Keresgélem, találgatom a házakat, melyik kié lehet, azaz inkább kié volt? Egy a biztos, már távolból is a nagyszülői ház. Megállunk szakadó esőben egy fotó erejéig. Az épület a régi, erősen átalakítva. Réginek csak a szemem mögött, a szívemmel látom. A szeder és diófát a ház előtt (most tuják...), a kemencét, a kút helyét,  a kerítést, a veteményest....  Most a csupasz kert, hisz már ősz van. Hány és hány boldog napot töltöttem itt, s vágytam ide felnőttként. Aztán már érett felnőttként egy régi házra, évtizedekig, míg megvalósult.

1 megjegyzés: