Oldalak

2012. augusztus 4., szombat

A vidéki élet


Már oly régen készültem írni a "vidéki életről".  Ha azt írnám mit kaptunk a HÁZ által, akkor talán  valósabb lenne amit írok. A fenti fotón kender zsákokban gyógynövények. Részben a telken szedtem, a többit termesztettem.  Kaptunk  a szomszédtól is. (A zsákok káptalantóti portékák.)

Gyógynövények: bevallom sokszor ittam gyógyteákat, hogy én valaha a sajátomat igyam? Eszembe nem jutott. Hogy kezdtem el ültetni? Most ez sem jut eszembe, tény, hogy próbálkoztam magról vetéssel, ez nem jött össze. Aztán vettünk palántákat, na ez már bevált. S talán az indító a kertben talált kakukkfű ültetvény volt (melyre tavaly ősszel a másik szomszéd hívta fel  figyelmünket, no tán innen indultunk!), s az elődeink is foglalkoztak gyógynövények ültetésével. Tavasszal figyelgettem mik bújnak elő, hát gyakorlatilag a kakukkfű, citromfű  kivételével semmi. A citromfüveket ástam ki, s ültettem egy helyre, azaz a kakukkfű közelébe, a többi növény ezek mellé került, kicsit már későn. Majd jövőre!!

A telken határozókönyvvel mászkálok, próbálom kitalálni mit találok, mit is használhatunk? Így lett szárítva papsajtmályva, cickafark is.  Nagy izgalom, amikor találok egy-egy növényt, s keresgetem mi is lehet? Ennyire nem ismertem őket. Szégyen.

Ez évtől próbálkoztunk  a  zöldségeskerttel is: ami összejött hagyma, paradicsom, paprika, sárgarépa, borsó, sóska, kukorica (alacsony, de vannak rajta csövek), a csicsóka, s a krumpli, amit csak hevenyészve beástunk, lesz ami lesz alapon. Megmaradt, kihajtott, még a tövek alá nem néztünk.  A bab még virágzik, lehet, hogy későn vetettük. A padlizsánpalánták is későn kerültek ki, ill. a második körből lettek palánták. Ezt is tanulni kell. Tanulunk, olvasunk, keresünk a neten, s sokat tanulok mások blogjaiból is. Élmény, ha főzök tudok ezt-azt a saját kertünkből kihúzni, behozni! Tavaly a saját barackunkból főztem  a lekvárt, s egész télen saját diónkkal sütöttem.

A gyümölcsökről nem kellene szót ejteni: maradt két szem barackunk, némi diónk, viszont a körtefa tele volt körtével. VOLT, mert egy reggelre a vihar ezeket is lefújta. Most az asztalon várjuk, hogy bepuhuljanak. Az almák alatt letört az ág, őszibarack fákon egyetlen szem gyümölcs nem termett, a fagy elvitt mindent. Ősszel még szeretnénk gyümölcsfákat ültetni.

Aztán itt vannak az állatok. Zsebivel a kutyával való együttélés, s a vörös népséggel egy új macskanemzedék cseperedésének figyelemmel kísérése. Lehet, hogy sokat fotózom őket, nekem élmény a növekedésük, a játékosságuk, a tolvajkodásuk. Amikor  Zsemle Mózsi már dorombol, s elmaradnak az ember keze között.... S az udvaron mást sem látni csak a vörös foltok cikázását.

S végül egy újdonság számomra: nekiálltam ajtókat, tokokat festeni, tanulom. Ezt nálunk régen festők csinálták, most időm  volt, megpróbáltam. Nem olajfestés, csak lazúrozás, na ennek is vannak buktatói. Tanulok, tanulok, s csinálom.


S néhány portéka amit a ház kapott tőlünk. A fürdő ablakát beüvegeztettük hőálló üveggel, jött egy ötlet, függöny helyett lefestem (sajnos későn kapcsoltunk, de semmi nincs későn, hogy a keretet, tokot is lazúrozni kellene):



A virágoskertről már írtam, türelem, amíg kivárom, hogy kikelnek a magok, figyelni a sűrűségre, magasságra. Most szép a kert, dús, valami elindult. S más részén a kertnek is lennének virágok, ha a csigák közben meg nem jelennek, s szét nem rágják őket.

S mit csinál közben egy férj? Bizony ő sem unatkozik: az ásás, fűnyírás az ő felségterülete,  a téli fa összerakása is neki maradt, s a kerti bútor festéséből mindketten kivettük a részünket. Most keres, kutat, tervez a diófa alá kiülő készül, készíti....

7 megjegyzés:

  1. De jó! Még olvasni is mindenről, nemhogy megélni.

    VálaszTörlés
  2. Olyan jól esett olvasni! Az elégedettséget, a várakozást, a felfedezést, a terveket. Az ÖRÖMÖT. Ez a lényeg.

    VálaszTörlés
  3. Ugye, milyen jó? Én is élvezem minden percét, csak évközben ritkán vagyok itthon - csak este. Most, hogy itthon vagyok szüneten, jó, mert mindig felfedezek valamit. Az ajtó, ablak festést már régóta mi is magunk csináljuk, sőt újabban az uram a szobákat is maga festi, nem hív festőt. Nálunk is a természetes anyagok élveznek előnyt, fonott kosarak, régi bútorok fából, stb.

    VálaszTörlés
  4. A zsákocskák nagyon tetszenek. Na és az az ablak!!! Azt tényleg Te festetted? - a mintákat? Hát ez nagyon szép! Igazán ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok, szeretjük, szeretünk itt élni, ez a lényeg.Compot! Én festettem, egy mintakönyvből való a minta. Saját fejből nem megy, de nagyon szeretem csinálni. Függőny helyett izgalmasabb, s szép ha átsüt a nap rajta.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszett, teszik nekem is, ahogy meselsz, a stilus is, annyira jo, hogy olvashatlak:)a macskakat nem tudom megunni, olvasni:)

    VálaszTörlés
  7. nahat, akar enis irhattam volna,. mert ugyanigy novenyhatarozoval maszkalok a "gazok" kozt, es a leendo gyerekszoba ajtajat is festeni gondoltam fuggony helyett. :)))))

    VálaszTörlés