Oldalak

2012. július 2., hétfő

Melegben

  1. Tegnap úgy döntöttem a mai nap az olvasásé lesz, az is lett. Éjfélre végeztem is a  könyvvel, amit még Mammka ajánlott. (Kate Morton: Az elfelejtett kert.Közel 600 oldalas, romantikus, angol környezet, a múlt század fordulója (is), családregény is. Szóval minden volt benne, ami egy meleg nyári délutánra kell...)) Én teljesen beleéltem magam, ma pedig nyomozni kezdtem az olvasottak után. Burnett: hogy jött a Titkos kert c. köny ötlete, mert ő is járt ott vendégségben. (Valószínű fikció...) Aztán  a tündérmesék. Létezett-e ilyen nevű író? Sajnos a könyvet már ma reggel továbbadtam, aztán jutott eszembe, elfelejtettem  a végét, az utószót elolvasni. Késő volt már. Ott biztos írtak róla.
  2. Dél után, azaz 1/2 1. Miska, azaz macskaúr sétált volna. Én balga, levittem ebben a déli melegben. A mocskos napok óta nem volt lent, el is feküdt egy bokor mélyén. Otthagytam, töbször lementem érte, hát nem volt hajlandó hazajönni.. Én meg nem szeretem egyedül lent hagyni. Végre 2 óra után(!!!) megjelent. Azt hiszem ebben a melegben egyszer volt déli macskasétáltatás.

  3. Holnap meg adjunk a melegnek munka után nekiállok baracklekvárt főzni. (Ha bírom, ha nem meghagyom estére, hűsre.) Ki is akadtak rajtam a munkahelyen, eszem van, órákat ott állni, kevergetni? Megpróbálom... Nézem a boltban, nem kapható már szalicil, kivonták, vannak mindenféle befőző cukrok. 3:1, 2:1, zselésítők,  stb. Maradok a hagyományos megoldásnál, szeretem érezni a gyümölcs ízét a lekvárban.

6 megjegyzés:

  1. Én is kerestem a szalicilt, csak a gyógyszertárban lehet kapni. Ott rögtön nyolc dekát kaptam.
    jó befőzőcskézést kívánok, én már lassan tul vagyok az első felvonáson. /Ribizli málna meggy cseresznye./ Üdv. Neska

    VálaszTörlés
  2. Most kezdem olvasni Kate Morton könyvét Az elfeledett kertet. Úgy tűnik, másnak is alkalmas körülmény a nagy meleg az olvasásra. Én is csak arra vagyok hajlandó, hogy eldőlök, és olvasok. Persze a napi munka után.

    VálaszTörlés
  3. Ma ügyintéznem kell, tegnap délután én is eldőltem és olvastam.Mint a lajhár, olyan vagyok.

    VálaszTörlés
  4. Nem próbáltad még szalicil nélkül? Én mindig-mindig kevesebbet tettem az évek során a lekváros üvegek tetejére belőle, míg végül elmaradt és így sem romlik meg, csak jól le kell zárni és utána száraz dunsztba tenni. Érdemes pár kis üveggel kipróbálni! Főleg, ha van hűvös spájz.

    VálaszTörlés
  5. én újabban nátriumbenzoátot használok, illetve semmit. A tavalyi szilvalekvárjaimat még kigőzöltem, mind kitartott, egy se romlott meg.
    A Hazai tájakon-t olvasva láttam azt a csodálatos képet a szentjánosok rajzásáról. (Oda nem tudok beírni, ellenőrző kódot kér ugyan, de nem jelenik meg a beírandó kód képem, ezért írom most ezt ide.) Mikor Jósvafőn a Tengerszemben laktunk három éjjelt, a Fürkész tanösvényre mentünk "villanyoltás" után. Az ösvény persze nem volt kivilágítva, eléggé botladoztunk. És akkor egyszerre ezzel a rajzással találkoztunk, ájuldoztunk is vagy egy órát kint a nagy nagy élményen. Fotóztuk is, nulla eredménnyel. Az említett kép valami jobb készülékkel készülhetett.
    Jó itt olvasni a macskákról - én még nem láttam jövendőbelimet, ui. nem utaztam azóta a barátnőmhöz. Majd Krisnavölgy után hozom csak el, ha addig életben marad, illetve ha magamhoz tudom édesgetni.
    De régen, anyánk házánál mindig voltak macskáink, egyik a másik után. Elképesztően bírták a meleget a házban, de persze ilyen melegben inkább a bokor alatt vagy a padláson hűsöltek.

    VálaszTörlés
  6. Végül a lekvár így készült: 5 kg barack, 1.5 kg cukor, egy mokkáskanálnyi nátriumbenzoát, s jól felfőztem, utána száraz dunsztba tettem. Még ott is van. A lekvárokat mindig fejre állítom, amíg kihűlnek, így nem teszek rá semmit. AZ érdekesség: a szalicil tiltott mert rákot okoz, mondták, a gyógyszertár árulja. (Gondolom más miatt.)Isabel: tényleg fantasztikus élmény a rajzásuk. Volt év, hogy esténként fél kilenc körül gyönyörködtem bennük. Igaz azóta se, miiért? Nem tudom.

    VálaszTörlés