Oldalak

2012. július 19., csütörtök

Hangok

Ablakunk alatt haladnak el a haszongépek, hogy e szóval illessem őket, amik az aratást végzik. Aztán este mintha diadal hangjait hallanám, ahogy vonulnak vissza a határból. Új gépek, hatalmasak, ilyeneket még nem láttam. Erőteljes hanggal. Elől egy kombájn, aztán egy tartálykocsi, majd jön a személyautó. Megfordulni ill. az útra ráfordulni sem tudnak olyan nagyok. Elmennek egyenesen a másik határba,  ahol hely és tér van, gondolom ott fordulnak menetirányba, mert ismét hallom a hangjukat. Jönnek, s mennek újabb helyszínre - aratni. Gyűlik az új kenyérhez az alapanyag. S eszembe jutnak a régi idők: a kombájnok, az aratások a határban, a cséplések nagyszüleim udvarán. Ahol összegyűltek a faluból, a közös munka, a pálinkás reggelek. Hol van ez ma már? Hol ez a közösségi vagy inkább közös, jókedvű, nehéz, de meghitt hangulat?

Tegnap bent vagyok a fürdőben, macskasírást hallok. Azt hittem hallucinálok. Megyek ki az udvarra, hát nem. Egy pici szürke cirmos sírdogál kint. Mondja a szomszédasszony már délelőtt is ott nyivákolt a ház háta mögött. Talán az ő szomszédjukból tévedt oda, átjött az úton, s nem talál haza? Ahol jut étel négynek, jut az ötödiknek is. A pici mocskos állatja estére már az anyamacskához bújt, s látom későeste már szoptatja is. Sajnálom, de ennyi macska nem kellene ide. Majd hazajön a szomszédasszonyom elszereztetem vele, ha addig míg itt lesz. Bár ő szerinte a macskák fogyóállatok, főleg a kandúrok. (Kivétel Piffünk..., a híres túlélő.)



5 megjegyzés:

  1. Hétvégén Nován voltunk Aratónapokon, és kézzel történő aratást és cséplést láttunk. Hasonló gondolatok jutottak eszembe, mint neked.Hol van már az a világ. Sok kombájn és egyéb hatalmas gép lassította a forgalmat is az úton. Nem zavart( igaz, nem is én vezetek), de olyan jó volt látni őket is. A kaszát is!
    Szóval, még egy cica? Szaporodik a " család"!:-)))

    VálaszTörlés
  2. De édiii az a pici cicus......

    És hát igen, a régi szép idők..szokták volt mondani. Elgépiesedik minden. Gyorsan kell. Gyorsan gyorsan hamar hamar.

    VálaszTörlés
  3. Az az odabujos kep, az nagyon nagyon tetszik.Ahol jut etel negynek, jut az otodiknek mondat volt az elmult napokban szamomra a legjobb:)

    VálaszTörlés
  4. igen, aztán ilyen alapon gyűlnek a macskák "hegyibe". Láttam filmeket ilyen macskaszerető emberekről (rendszerint magányosok). Nekik is az volt a fő szempontjuk, hogy sajnálják a kóborló állatokat. Igen ám, de itt is valami határ kellene, mert a lakásban is szaporodnak aztán a kis bestiák, mert feltételezem, hogy nem lehet győzni aztán a kimiskároltatást.

    VálaszTörlés
  5. Hát tömeget macskákból nem szeretnék, s abban bízom majd eltalál hazafelé, szegényke. Ma már külön voltak, mi történt éjjel? Nem tudom. Egy valami ajavára szolgál, nagyon határozott kis állat, az biztos.

    VálaszTörlés