Oldalak

2012. június 7., csütörtök

Mennyi a mennyi?

A botcsinálta, tanuló kertész olvas kertészeti szakkönyveket, tájékozódik a neten, tervet készít, magokat szerez, vet. Várja, hogy kikeljenek. Hát nem kelnek ki, sehogy sem.

Akkor újabb magokat vesz, vet. Aztán egyszer csak bújik ki a földből, s szárba szökken minden. Akkor már ritkít, újabb helyekre átültet, hogy ne vesszen kárba a sok növény. (Az újabb helyen valaki garázdálkodik, minden átültetett növényt le- és szétrág...) Most már onnan mentem a növényeket újabb helyre, amik még nem estek áldozatul. Tettest nem sikerült elcsípnem, még csak sejtésem sincs. Csak a tevékenysége eredményét látom, de azt látom!!!




Őt pedig nem értem. A tavalyi dísznapraforgó magjait vetettem el. Ilyen bodros levelű növényünk lett. Ő az árnyékolás miatt került új helyre, csak azt nem értem ezek normális levelek? Mutattam növénypatikában, azt hittem beteg, hát nem. Akkor?

S maradtak a kukacvirág palántáim. Ők bekerültek a körömvirágok közé, ma reggel őket ástam ki és át (kösz Melinda a tanácsot). Úgy láttam elborítják őket, megfulladnak ott. Remélem az új helyük végleges és meg is maradnak. Pedig már a körömvirágok is megritkítattak. Tanulni kell, hiába. mekkorák lesznek a  növények stb. Magasságok, szélességek, vetési módok: sorba, szórva.

Szóval, így tanulom a virágoskertet. A hátsó kert egy újabb bejegyzés témája lesz. Majd....

9 megjegyzés:

  1. Na én is pont ilyen cipőben járok. A sárgarépát "szellősebben" szórtam, hogy ne kelljen annyit ritkítani. Volt olyan rész a 10 méteres ágyásban, hogy fél méterenként jött egy egy szál. Mondtam is anyumnak, hogy csak nem gondolja, hogy fél méterenként ültettem 1 szem magot :D :D.
    Aztán a spenótom meg olyan sűrű lett, hogy ihaj. a salátáim nem jöttekki, a sütőtök sem. a sárgadinnyém sem jött ki, megnéztem, minden kis helyre ahova szórtam, pár hét után felástam, és mindenhol volt valami luk. Valószínű kizabálta valami/valaki.
    Na én is tanulgatok még :)

    VálaszTörlés
  2. :D

    Muszaj elmeselnem, en, illetve mi ultettunk fakat, cseresznye es alma, meg korte:) Kinyomtattam egy rajzot kesobb, ami jelolte hogy kell metszeni.Vittem a rajzot, a metszoollot, es metszettem:D a szomszed nenim nevetett.Valahogy kell tanulni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó sose bánd, én is könyvből metszek és büszkén jelenthetem, megmentettem 2 elhanyagolt fát és néhány év alatt új koronát növesztettem nekik, most roskadoznak a gyümölcstől. A tőzsgyökeres vidéki szomszéd néni kertjét pedig felveri a gyom.

      Törlés
  3. Hát igen, mi városi népek már csak így tanulunk, de tanulunk legalább! Ezekkel a kizabálókkal küzdök, most éppen sóztam a környéket, majd kiderül milyen eredménnyel, sőt azt is megkaptam, öntöztem arra jött oda a csiga. Ha átültetek valamit azt meg kell öntözzem, nem?

    VálaszTörlés
  4. Kate Morton: Az elfeledett kert című könyvet keresed.
    Kiváncsi vagyok,hogy neked majd mi lesz róla a véleményed?

    VálaszTörlés
  5. Hát, lányok szívemből szóltok. Ma én is könyvvel a kezemben metszettem, tegnap pedig a felettébb hiányos csemegekukoricát kapáltam, valaminek nagyon ízlett a mag, vagy a csíranövény, remélem beledöglött a lakmározásba.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Mammka! Ágnes, Melinda ez mai világ! Régen az öregek átadták a tapasztalatokat, ma fogjuk a könyvet. No meg az internet, azért maradnak a szomszédok is.

    VálaszTörlés
  7. Én meg- akinek nincs kertje - a humorotokat is élvezem, és némi tapasztalatot csipegetek fel benneteket is olvasva! Hátha!

    VálaszTörlés
  8. A csigák jó étvágyúak!
    Pláne a házatlanok, s nem nagyon találnak ellenfélre- sajna.

    Én hasonlóan vacakolok, s szidom magam, hogy nem figyeltem jobban Anyukámra.
    Mindennek tetejében itt szeméthegyek és lösz a nyerő, azaz földcseréről szó sem lehet. Kerti küzdelmeim során szedtem már ki a földből konvektor tetőt, összetekert linóleumot (ez izzasztott meg legjobban). Szőnyeget, pelenkák tucatját, sittet, betonkerítés darabkáit. De találtam motorháztetőt, s egyebet is. Esténként, ha végig nézek a partfalamon és még mindig látok hiányosságot gyorsan "levetítem" magamnak az eredeti állapotot.
    Tíz év ácsingózás után teljesült vágyamra már negyedik éve fordítok rengeteg energiát...
    Csodás érzés a saját répámat, kapromat, málnámat (stb) begyűjteni parányi kertemből!
    Főleg azt szeretem, amikor Lili unokám szemezgeti ágaskodva a ribizlit és a cseresznyét!

    VálaszTörlés