Oldalak

2012. május 14., hétfő

Babák

Hallgatom a rádiót, Léb Zsuzsa babakészítőről szól a riport. Említi, hogy azok, akik a tv alapján vásárolnak gyerekeiknek babákat az ővére rá sem néznek, nekik fel sem tűnnek. Mások, egy másik vásárlói réteg már tudatosan keresi az egyedi, kézművesek által készített babákat.

Eszembe jut barátnőm esete néhány évvel ezelőtt tanítványával. Mondta neki: Katika, te olyan okos kislány vagy miért kell neked ilyen Barbie babákkal játszanod, olyan szép Götz babákat lehet kapni. (Akkor még ők számítottak érdekességnek, ritkaságnak.) Hetek múlva jött a kislány egy Götz babával, valamely verseny megnyerése utáni jutalomként kérte. Boldogan ölelte, mutatta.

Jó tíz éve Csíkszeredában kirándultunk. Gyűjtöttem a babákat, megakadt egy boltban a szemem a két leánykán, minden pénzem rájuk költöttem. Aztán pár éve a neten összefutottam valakivel, éppen az ő babáit vásároltam meg annak idején, András Katáét. Milyen kicsi a világ!

 

Pár éve Kapolcson egy babakészítő nekem külön varrt egy babát. Sajnos a nevét nem tudom, de székesfehérvári.

A menyem is vásárolt tőle - a lányának. Ő csak egyet kapott meg, még mindent a szájába tömött. Viszont a többit esténként átöltöztette az anyuka. A pici lány az ágyból sivalkodott értük....

Ő is kapolcsi szerzemény, Somogyi Kati babája.


S végül kettő a porcelánbabák közül:


A fiú a kisebbik fiamat formázza, ő találta nekem egy német bolhapiacon. S a lány arcán ott vannak a könnycseppek.


S akire mióta megláttam nagyon vágyom: Aranyhaj! Őt  Lázár Mónika szintén Csíkszeredáról alkotta meg. Jó szó ez erre? Inkább álmodta meg! Ha belépek a blogjára, s meglátom a babákat, királylányokat egyből elmosolyodik a lelkem!


S még annyit lehetne írni a babákról, múzeumokról, könyvekről, kiállításokról, s nem utolsó sorban Moskovszky Éváról, a híres babagyűjtőről, múzeumalapítóról..... s ennek ürügyén rólunk emberekről.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a babák. És mind egyedi emberi. Nálunk nincsenek. És ami érdekes, nekem sem voltak babáim, ill. kettő azért akadt, egy fekete és egy szőke orosz baba. A cipőjére nagyon emlékszem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek :) Nekem sem volt sok babám kiskoromban, de egy orosz babára én is emlékszem,sőt meg is van még, csak sajna egy olyan rokonnál, akivel nem igazán tartjuk a kapcsolatot. Zsuzsi babának hívtam, fogni lehetett a kezét és lépegetett. Egyszer úgyis visszakerül hozzám.
    A minap a metrón utaztam, és felfigyeltem egy kislányra. A kezében egy baba volt(na nem kézműves) és nagyon hosszú haja volt a babának. Figyeltem, ahogy simogatja a haját, meg rendezgeti. Azon merengtem, hogy vajon mkre gondolhat közben :) Nagyon el volt vele, jó volt nézni.

    VálaszTörlés
  3. Én mindig nagy babás voltam,a gyűjtés nem is tudom hogy indult el, ki volt az első? Lehet, egyedül voltam, nekik legalább emberi formájuk voltak, aztán elkapta az embert..

    VálaszTörlés
  4. Aranyos írás, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. This is a very good website. Ive been back a couple of times over the past week and wish to subscribe to your feed using Google but cannot learn the right way to do it very well. NO2 BURST Do you know of any tutorials?Thank you for an additional fantastic article. Where else could anyone get that kind of facts in such a ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and Im on the look for these information.http://www.healthsupreviews.com/no2-burst/


    VálaszTörlés