Oldalak

2012. február 3., péntek

Horror

Horror - jegyzi meg a riporter a rádióban, amit a várható időjárással művelnek, s még egy megjegyzése: főként a búlvársajtó. S az ember elgondolkodik a média hatalmán. Ami hol jó, hol félelmetes, hol emel és hol pusztít. Most nem elbagatellizálva a várható időjárást, félelmet keltők. Értem én a veszélyeket, hogy felkészüljünk, számítsunk rá, intézkedjünk, de amit riasztgatnak, már kicsit sok. Emlékszem annak idején a H1N1(? jól írtam) influenza vírus körül is micsoda pánikolás folyt.

S akkor jöjjön egy kis lélekmelegítés Schaffer Erzsébet Pókfonálon c. kötetéből. Melegítés, mert a könyvben lélekmelengető, emberi írások vannak, s azért is lélekmelengető, mert magyar ételt esznek. Kicsit elájulunk a külföldről behozott ételektől, étkezi szokásoktól pl. olasz, francia  konyha, s íme az ő pirított kenyerük s olívaolajas ízesítésének itt a magyar párja, csak fel kell fedezni: "A vacsora ott volt az asztalon, tökmagolajat mártogattunk barna kenyérrel, hagymát, fokhagymát ettünk hozzá, meg kajla zöldpaprikát, néhány utolsónak megérett paradicsomot a kertjükből. Illatos teát ittunk, diót rágtunk utána." Milyen egyszerű, s milyen finom!

2 megjegyzés:

  1. A félelemkeltés a média egyik nagyon hatásos és jól működő eszköze. Épp a félelemről készülök írni, napok óta forgatom a fejemben.
    Van, aki látja, van aki pedig nem, hogy a cél az emberek félelemben tartása.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a jelenlegi tipikus eset. Anno apám hajnalonta kelt, hogy a munkagépekkel kiássák az utat, hogy a reggeli járatok a dolgozókat bevihessék a gyárba. Ez a hatvanas években volt, akkor még voltak telek, de nem volt ekkora cirkusz körülötte. Várom az írásodat.

    VálaszTörlés